Bérlés vagy vásárlás? A nagy esküvői ruha dilemma

Az esküvőmre készülődvén sokáig nem tudtam eldönteni, béreljem-e az esküvői ruhámat, vagy inkább megvásároljam?

Azt mondtam magamnak, meg persze a barátnőim egy része és édesanyám is, hogy az esküvő egy felejthetetlen, megismételhetetlen és egyszeri alkalom, ezért nem a legbölcsebb döntés megvenni azt a ruhát, amit életemben csak egyetlen egyszer viselek (akkor is csak pár órán át).

Ugyanakkor a többiek azon az állásponton voltak (meg a vőlegényem is), hogy ha megtalálom „A ruhát”, akkor mindegy, hogy egyszer vagy háromszor kölcsönözték már ki, mert akkor is ragaszkodni fogok hozzá és azonnal lefoglalózom, kibérelem ott helyben, abban az állapotban, ahogyan rátaláltam.

Még az sem probléma ilyenkor, hogy tisztában vagyok vele: az esküvő után meg kell válnom tőle. Én is így voltam a saját menyasszonyi ruhámmal, amit a Tiana Esküvői Ruhaszalonban béreltem ki.

Meglátni és megszeretni az esküvői ruhámat egy pillanat műve volt

Azonnal beleszerettem a menyasszonyi ruha esésébe, a színébe, az anyagába ráadásul pont a méretem volt, így már az első felvételnél szinte igazítás nélkül úgy állt rajtam, ahogyan az meg van írva.

Az azonban elgondolkodtatott, hogy az én esküvőmig akkor még hét hónap volt hátra és semmi sem garantálta, hogy mire eljön számomra a ruhám kikölcsönzésének napja, azt a ruhát, amit most kiválasztottam, én ugyanebben a friss, mondhatni ropogós, szép tartású állapotban fogom tudni megkapni.

Mert lássuk be, akármilyen szépen kitisztítják-kivasalják a ruhákat, azért két-három alakra igazítás és viselés után már nem lesznek ugyanolyanok, mint új állapotukban. Hogyan is engedhettem volna át tehát másnak „A ruhámat”, nem igaz?

Amikor érdemes inkább bérelni a menyasszonyi ruhát…

A márkás esküvői ruha kollekciókból akkor érdemes inkább vásárolni, amikor a ruhát hosszabb ideig is szeretnénk viselni, mint egy fél délután.

Vagy olyankor, ha például az esküvő helyszíne egyben a nászúté is, mint ahogy a mi esetünkben is volt.

Az álmunk egy tengerparti esküvő volt, szűk családi és baráti körrel, így az árak terén nagyon is oda kellett figyelnünk, hogy mire mennyit fogunk tudni költeni és hol tudunk húzni picit a költségvetésen, de szerencsére az én ruhám körülbelül 25%-al került csak többe, mint a kölcsönzési ára lett volna, ezért nem osztottunk-szoroztunk sokat a megvásárlása előtt.

Ugyan az új menyasszonyi ruhák ára – főleg, ha előttünk senki sem viselte még a kiszemelt ruhát – akár igen borsos lehet, azonban belegondoltam, mennyivel lenne felszabadultabb a hangulatom az esküvőmön a saját ruhámban?

És amikor inkább megvenni érdemes az esküvői ruhát

Mert ha bérelem, és nem vásárolom, akkor nem gázolhatok vele a tengerbe, nem járhatok vele tűzön. Ha viszont a „trash the dress” mozgalom híve volnék, akkor biztosan megvenném az esküvői ruhám, mert akár egy tandemugrást is végigcsinálhatok benne nyugodt szívvel, mert nem függök a menyasszonyi ruha bérleti szerződésének (a ruhák épségének érdekében) igen szigorúan szabott feltételeitől.

Ráadásul az is sokkal jobban elviselhető a saját menyasszonyi ruhában, ha a nyári negyven fokban szinte ránk olvad annak mídere, mire kimondjuk a boldogító igent, mert a foltokat később senki sem kéri számon.

A ruhabérléssel akkor nem éri meg spórolni, ha igazán élvezni akarjuk a nagy napod minden percét szabadon, önfeledten és bérleti kötöttségek nélkül. Ha viszont a Nagy Napra szűkösebb a költségkeretünk, de mégis elit, különleges ruhát akarunk, a bérlés a legjobb döntés!